Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 по Рихтер разтърси Вануату

Снимка: архив

Земетресение с магнитуд 7,0 по скалата на Рихтер разтърси тихоокеанската държава Вануату, съобщи Геоложкият институт на САЩ, задействайки предупреждение за цунами за региона, предава АФП.

Трусът е плитък, на около 27 км дълбочина и на около 25 км океана от село Порт-Олри. Беше издадено предупреждение за цунами за Вануату, Нова Каледония и Соломоновите острови, но то бе отменено около час и половина след труса. 

„Вълни цунами от 30 см до един метър над нивото на прилива, са възможни за някои брегове на Вануату“, казаха от Тихоокеанския център за предупреждение за цунами в Хавай.

Вълни под 30 см са възможни за Нова Каледония и Соломоновите острови. Френското посолство във Вануату посъветва хората да стоят далеч от бреговете. 

Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Нова Зеландия съобщи, че няма заплаха от цунами за страната.

Вануату е част от тихоокеанския "Огнен пръстен", в който се сблъскват тектонични плочи и е подложен на честа сеизмична и вулканична активност. 

Тихоокеанската държава е класирана като една от страните, които са най-податливи на природни бедствия като земетресения, щети от бури, наводнения и цунами, според годишния доклад за световния риск. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна