Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Barclays започва да преследва присвоени средства по Covid заемите в Обединеното кралство

Британската банка Barclays обединява усилията си със специалист по несъстоятелност, за да се опита да възстанови милиони лири от присвоени заеми, предоставени по Covid схемата на правителството на Обединеното кралство за предоставяне на заеми, съобщава "Файнешъл таймс".

Банката е сред кредиторите, предоставили заеми до 50 000 паунда на малки компании в разгара на пандемията от Covid-19, които средства бяха гарантирани от правителството.

Около 46 милиарда британски лири бяха дадени на компании с минимални проверки за допустимост, за да се насърчат банките да отпускат бързо заеми. Официалните оценки сочат, че данъкоплатците в Обединеното кралство сега са изправени пред загуби от над един милиард паунда от измамници, които са се възползвали от програмата.

Barclays, най-големият банков кредитор по Covid схемата за заеми с предоставени 10,8 милиарда паунда, обедини сили с Manolete Partners, компания за финансиране на съдебни спорове по несъстоятелност.

Пилотната схема за възстановяване на средствата, която продължава до юни 2023 г. и е под надзора на Британската бизнес банка, обхваща повече от 100 компании, които са просрочили възстановяване на предоставените заеми. Проектът се следи отблизо от други водещи търговски банки, посочва финансовото издание.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени