Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Перспективите за икономическия растеж в еврозоната са по-слаби, отколкото в САЩ

Очакванията за инфлацията в двугодишен план обаче са по-високи в САЩ, отколкото в еврозоната

ЕЦБ, Франкфурт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка повтори в понеделник, че краткосрочните перспективи за икономическия растеж на еврозоната остават по-слаби, отколкото в Съединените щати, като единният блок го очаква леко свиване на БВП през четвъртото тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на тази година.

В доклад, публикуван на нейния уебсайт, ЕЦБ потвърди, че икономиката на САЩ ще успее с малко да избегне рецесия през следващите месеци.

Очакванията за годишната инфлация в двегодишен план обаче са по-високи в САЩ, отколкото в еврозоната, прогнозира централната банка.

Инфлацията в САЩ се движи повече от потребителското търсене, отколкото в еврозоната, показва изследването на ЕЦБ, което предвижда по-слаб базов ценови натиск във валутния съюз, отколкото отвъд Атлантическия океан.

"По-силното възстановяване, водено от потреблението в Съединените щати, беше ключов двигател на разликите между основните инфлационни развития в двете икономики“, отбеляза Герит Кьостер в икономическия бюлетин на ЕЦБ.

Общият процент на инфлация в еврозоната е по-висок от този в САЩ от юли насам, но това до голяма степен се дължи на по-високите цени на енергията.

Кьостер каза, че голямото подпомагане на доходите на домакинствата е стимулирало "много бързо и силно възстановяване на потреблението на стоки в САЩ", докато в еврозоната правителствената подкрепа е била по-насочена към тези, които са най-изложени на пандемията.

Освен това покачването на цените на енергията и обезценяването на еврото намалиха разполагаемия доход на домакинствата в еврозоната със "силно негативно въздействие" върху търсенето на дълготрайни стоки.

В резултат на това основната инфлация, която изключва храните и енергията, допринесе с 1,5 процентни пункта към общата инфлация в САЩ в средата на 2021 г., а в еврозоната достигна това ниво едва наскоро. През ноември, само енергийната инфлация представляваше 38 процента от общата инфлация в еврозоната, а в САШ едва 14 процентни пункта.

"Тези резултати предполагат, че нивата на инфлация над целевото ниво на централната банка се считат за малко по-устойчиви в Съединените щати", заключава ЕЦБ.

През декември инфлацията в еврозоната се понижи за втори пореден месец, достигайки 9,2% на годишна база.

Данните за декемврийската инфлация в САЩ се очаква да бъдат публикувани този четвъртък, като пазарите прогнозират нов спад на годишната инфлация до 6,5% от 7,1% през ноември 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна