Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Перу забраниха на бившия боливийски президент Моралес да влиза в страната

Роднини на ранени при сблъсъците между протестиращи и силите за сигурност протестират пред здравен център в Джулиака, Перу, 9 януари 2023 г. Десетки загинаха при в Перу при протестите след смяната на президентската власт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Перу наложи забрани за допускане на територията на страната на бившия боливийски президент Ево Моралес и още осем души, като ги обвини в намеса във вътрешните работи, съобщиха АФП и Ройтерс, като цитират изявление на вътрешното министерство в Лима.

Страната е обхваната от тежка институционална и политическа криза. Десетки загинаха по време на продължаващите от седмици протести срещу президентката Дина Болуарте, която е начело на страната след свалянето на президента Педро Кастильо.

Множество боливийски граждани са влезли в Перу през последните месеци с цел да извършват политическа дейност, което противоречи на перуанското имиграционно законодателство, националната сигурност и вътрешния ред, според изявлението на вътрешното министерство в Лима.

Моралес зае публично страната на сваления Кастильо и миналия месец заяви в Туитър, че свалянето и арестът му са незаконни и неконституционни, припомня Ройтерс.

"Следим внимателно не само отношението на господин Моралес, а и на тези, които работят с него в Южно Перу", заяви пред медиите перуанският премиер Алберто Отарола, коментирайки забраната.

Засега Ево Моралес не е коментирал забраната.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени