Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл, Фед: Мерките срещу инфлацията могат да бъдат непопулярни

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта във вторник, че възстановяването на ценова стабилност в условията на висока инфлация може да наложи централната банка да използва в краткосрочен план непопулярни действия, "тъй като повишаваме лихвените проценти, за да забавим икономиката".

Пауъл обсъди темата за независимостта на централната банка, която според него е служила добре на американската общественост.

Според него финансовата система сега е "значително по-устойчива" и "по-силна в основата си", подчертавайки, че централните банки в световен мащаб са използвали инструментите си по новаторски начин при последната криза.

Той подчерта, че при кризата, която икономика преживя по време на глобалната пандемия, имаше призиви за "правителствен отговор от медицинска гледна точка" и за използване на инструменти на фискалната и паричната политика по "безпрецедентни начини".

Конгресът е поставил целите на Фед за максимална заетост и ценова стабилност и централните банкери имат независимостта да използват финансовите инструменти, както е необходимо, за да постигнат тези цели", посочи още Джером Пауъл. "Поемането на нови цели, колкото и достойни да са те, без ясен законов мандат, би подкопало аргументите за нашата независимост“, добави той.

"Липсата на пряк политически контрол върху нашите решения ни позволява да предприемем тези необходими мерки, без да отчитаме краткосрочни политически фактори“, посочи Пауъл в своя реч на симпозиум, организиран от шведската централна банка Sveriges Riksbank.

"От съществено значение е да се придържаме към нашите установени със закон цели и правомощия и да устоим на изкушението да разширим обхвата си, за да се справим с други важни социални проблеми на деня, така че да може да останем независими, за да взимаме решения за лихвените проценти, без да обръщаме внимание на краткосрочни политически съображения", каза той.

В днешната си реч председателят на Фед не обсъди перспективите за икономиката или паричната политика на САЩ.

Федералният резерв има само "стеснена" роля по отношение на рисковете от изменението на климата - да гарантира, че банките разбират и управляват финансовите рискове, свързани с повишаващите се температури, отбеляза още шефът на Фед.

"Без изрично законодателство на Конгреса би било неуместно да използваме нашата парична политика или надзорни инструменти за насърчаване на по-екологична икономика или за постигане на други цели, свързани с климата", каза Пауъл по време на дискусията, организирана в Стоколм от Шведската централна банка.

"Ние не сме и няма да бъдем "климатично-обвързани политици", добави Пауъл.

Работата на Фед по отношение на климата вече беше критикувана от републиканците в Камарата на представителите на САЩ, които вероятно ще използват новия си контрол върху нея, за да се съсредоточат върху проблема.

Така например четирима високопоставени републикански членове на Комитета по финансовите услуги на Камарата изпратиха на Пауъл писмо през миналата година, в което се казва, че "ролята на Федералния резерв не е да диктува потребителското търсене, нито да определя кои индустрии са достойни за капитал и кои трябва да бъдат лишени от финансиране".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна