Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка ревизира надолу прогнозите си за глобалната икономика

Световната икономика може лесно да изпадне в рецесия през 2023 г.

Световната банка намали своите прогнози за глобалния растеж през 2023 г. до нива, балансиращи на ръба на рецесията за много страни, тъй като въздействието на повишаването на лихвените проценти на централните банки се засилва, войната на Русия в Украйна продължава и водещите двигатели на световна икономика двигателите се задъхват, съобщава Ройтерс.

СБ заяви, че сега очаква растеж от 1,7% на глобалния БВП през 2023 г. - най-бавното темпо на експанзия от близо три десетилетия, изключвайки световните рецесии от 2009 г. и 2020 г. В предишния си доклад за глобалните икономически перспективи през юни 2022 г. банката прогнозира растеж в световен план от 3% през 2023 г. За 2024 г. банката очаква известно ускоряване на икономическия растеж до 2,7 на сто.

Банката каза, че голямото забавяне в напредналите икономики, включително рязкото намаляване на прогнозата й както за Съединените щати, така и за еврозоната, до растеж от едва 0,5%, може да предвещава нова глобална рецесия по-малко от три години след последната.

"Като се имат предвид крехките икономически условия, всяко ново неблагоприятно развитие – като по-висока от очакваната инфлация, рязко повишаване на лихвените проценти за нейното овладяване, възобновяване на пандемията от Covid-19 или ескалиране на геополитическото напрежение, могат да тласнат световната икономика към рецесия", се посочва в изявление на банката, придружаващо доклада.

Мрачната перспектива ще бъде особено тежка за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, каза Световната банка, тъй като те се борят с тежко дългово бреме, слаби валути и растеж на доходите и забавящи се бизнес инвестиции, като сега се прогнозира годишен темп на растеж от 3,5% през следващите две години, което е по-малко от половината от темпото през последните две десетилетия.

"Слабостта в растежа и бизнес инвестициите ще усложни вече опустошителните обрати в образованието, здравеопазването, бедността и инфраструктурата и нарастващите изисквания от изменението на климата“, каза президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Икономическият растеж на Китай през 2022 г. спадна до едва 2,7%, което е вторият най-бавен темп от средата на 70-те години на миналия век (след Covid икономическата криза през 2020 г.), тъй като ограниченията, свързани с политиката на "нулев Covid", сътресенията на пазара на имоти и сушата удариха потреблението, производството и инвестициите, се казва в доклада на СБ. Банката прогнозира възстановяване на китайския растеж до 4,3% за 2023 г., но това е с 0,9 процентни пункта под прогнозата от юни.

Световната банка отбеляза, че в някои държави инфлационният натиск е започнал да намалява с наближаването на края на 2022 г. с оглед на по-ниски цени на енергията и суровините, но предупреди, че рисковете от нови прекъсвания на доставките са високи и повишената базисна инфлация може да продължи. Това може да накара централните банки да отговорят, като повишат лихвените проценти с повече от очакваното към момента, влошавайки глобалното забавяне.

Банката призова за по-голяма подкрепа от страна на международната общност, за да помогне на страните с ниски доходи да се справят с продоволствените и енергийни шокове, на хора, разселени поради конфликти, и нарастващ риск от дългови кризи. В доклада на СБ се казва, че са необходими ново концесионно финансиране и безвъзмездни средства, заедно с привличането на частен капитал и вътрешни ресурси, за да се подпомогне увеличаването на инвестициите в адаптирането към климатичните промени, човешкия капитал и здравеопазването.

Докладът идва в момент, когато се очаква бордът на Световната банка тази седмица да обмисли нова "еволюционна пътна карта" на институцията, за да разшири значително капацитета си за кредитиране за справяне с изменението на климата и други глобални кризи. Планират се преговорите с акционерите, водени от САЩ, като това би представлявало най-голямото обновяване на бизнес модела на банката от създаването й в края на Втората световна война, посочва Ройтерс.

Януарски прогнози на СБ за глобалния БВП, сравнени с прогнозите от юни 2022 г.


Целият доклад на Световната банка може да видите ТУК.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна