Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на представителите на САЩ одобри правилата, даващи лостове за контрол над председателя

Кевин Маккарти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса на САЩ одобри днес пакета от вътрешни правила, които дават на твърдолинейните републиканци повече лостове за контрол над новоизбрания председател и техен съпартиец Кевин Маккарти, предаде Ройтерс.

Конгресмените гласуваха с 220 гласа "за" срещу 213 "против" за приемане на правилата. Един републиканец конгресмен - Тони Гонзалес, се отцепи и се присъедини към 212-те демократи, гласувайки срещу промените. Друг един конгресмен републиканец се въздържа.

Правилата включват ключови отстъпки пред твърдолинейните републиканци, на които Маккарти се съгласи в опитите си да бъде избран за председател. Сред промените са възможността даден конгресмен да поиска отстраняването му по всяко време. Други промени налагат нови ограничения на федералните разходи, потенциално ограничавайки способността на Маккарти да договоря правителствени финансови пакети с президента Джо Байдън, чиито съпартийци демократи контролират Сената.

Демократите, които отхвърлиха промените, ги окачествиха като "дясно екстеремистки" и заявиха, че те ще облагодетелстват богатите корпорации за сметка на работниците, ще подкопаят етичните стандарти в Конгреса и ще доведат до още повече ограничения на абортите. 

Тони Гонзалес - конгресменът републиканец, който гласува против промените, каза, че се е противопоставил срещу потенциални ограничения на отбранителните разходи във време на нарастващо напрежение с Русия и Китай.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна