Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиокомпаниите очакват възстановяване на вътрешните полети в САЩ в четвъртък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските авиокомпании заявиха, че очакват операциите им да се върнат към нормалното си състояние в четвъртък, докато Федералната авиационна администрация (FAA) се мъчи да установи причината за компютърния срив ден по-рано, който доведе до временна забрана на полетите на национално ниво, както и да предотврати това да се случи отново, съобщава Ройтерс.

Повече от 11 300 полета в САЩ бяха забавени или отменени в сряда, според уебсайтът за проследяване на полети FlightAware, като това беше първото спиране на вътрешния самолетен трафик от около две десетилетия.

Големите превозвачи като Delta Air Lines, United Airlines и Southwest Airlines заявиха, че очакват нормализиране на операциите в четвъртък.

Компютърната повреда на FAA в системата NOTAM попречи на летищата да подават актуализирани известия за безопасност, които предупреждават пилотите за потенциални опасности като затваряне на дадена писта, което доведе до временно спиране на полетите.

Представители на FAA казаха, че предварителното разследване е проследило проблема до повреден файл с база данни, но добавиха, че няма доказателства за кибератака и разследването продължава.

Същият файл повреди както основната система, така и нейното резервно копие, заяви за Ройтерс неназовани източници, запознати с разследването.

Председателят на комисията по търговията на Сената на САЩ - демократа Мария Кантуел каза, че комисията също ще проведе разследване, като сенаторът подчерта за уязвимостта на системата за контрол на въздушното движение и необходимостта от нейната устойчивост. Републиканският сенатор Тед Круз пък нарече вчерашния срив "напълно неприемлив".

Арджун Гарг, бивш главен съветник на FAA и действащ заместник-администратор, каза, че е преждевременно да се правят каквито и да било заключения относно случилото се, но че агенцията е била права да спре полетите, ако системата за безопасност не работи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна