Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън ще поиска одобрението на Конгреса за продажбата на F-16 на Турция за 20 млрд. долара

Ф-16 Блок 70
Снимка: lockheedmartin.com

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън планира да поиска от Конгреса одобрение за продажбата на изтребители F-16 на Турция на стойност приблизително 20 милиарда долара, съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл", цитирайки американски служители, запознати с темата.

Според тях продажбата, която се обмисля повече от година, може да бъде по-голяма от очакваното и ще включва 40 нови самолети и окомлектоване. Един от източниците на финансово издание отбеляза също така, че 900 ракети въздух-въздух и 800 самолетни бомби ще бъдат включени в сделката.

Длъжностните лица твърдят, че съгласието на Конгреса на САЩ зависи от действията на Турция по отношение на възможното присъединяване на Швеция и Финландия към Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО).

Администрацията на Байдън също така се очаква да поиска одобрение от Конгреса за отделна продажба на бойни самолети F-35 на Гърция, която ще включва най-малко 30 от този модел, според един от американските служители. Гръцкото правителство изпрати искането за тази покупка още през юни 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна