Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се лихвените проценти на ЕЦБ да достигнат връх от 3,25%, преди да започне тяхно намаление

Европейска централна банка, Франкфурт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Битката на ЕЦБ с инфлацията може да приключи в рамките на половин година, тъй като централните банкери започват да обмислят обръщане на настоящото повишение на лихвите още през юли, прогнозират икономисти, анкетирани от агенция Блумбърг.

Депозитната лихва на ЕЦБ ще бъде повишена до връх от 3,25% спрямо сегашното ниво от 2%, като това се очаква да стане на три стъпки. Проучването на Блумбърг показва две увеличения с половин пункт (с 0,5%) на срещите на централната банка през февруари и март, последвани от увеличение с 25 базисни пункта през май или на заседанието през юни. Според осреднената прогноза на анкетираните анализатори се очаква това да бъде последвано от намаляване на лихвения процент до 3% в началото на третото тримесечие на 2023 г.

Такъв сценарий предполага драстичен обрат на събитията, който обаче ЕЦБ не предвижда. Повечето от нейните членове смятат, че лихвите ще останат на високите нива, след като бъде достигната така наречената крайна лихвена ставка и никой от тях досега не е призовал за намаляване на лихвите след това.

Според последното проучване MLIV Pulse на Блумбърг, инвеститорите обаче виждат лихвения процент по депозитите да се покачва още повече, като повече от половината от анкетата прогнозират, че той ще достигне връх от 3,5% или дори над това ниво.

Докато ръстът на цените в еврозоната се забавя и потребителите са по-малко притеснени, централните банкери се стремят да намалят основната инфлация, която достигна рекорд миналия месец, тъй като по-високите разходи за енергия и заплатите се отразяват със закъснение върху цените.

"Докато базовата инфлация не достигне връх, промяната в основната инфлация няма да промени нашата решимост", каза през миналата седмица шефът на централната банка на Австрия Роберт Холцман.

Анкетираните от Блумбърг икономисти също така смятат, че основният ценови показател, който изключва храни, енергия и други ценово волатилни продукти, ще достигне връх от средно 5,1% през настоящото тримесечие, преди да се забави до 3,5% през последните три месеца на 2023 г.

В същото време се очаква общата инфлация да се понижи с 3,7% от 8,5% през този период.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!