Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шахтьор дава $25 млн. от трансфера на Мудрик за украински войници

Михайло Мудрик при представянето му в Челси.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шахтьор (Донецк) ще отпусне 25 милиона долара за подпомагане на войници и техните семейства, обяви президентът на украинския клуб Ринат Ахметов в понеделник. Това се случва само един ден след финализиране трансфера на крилото Михайло Мудрик от Шахтьор в английския Челси.

Клубът от Украйна ще получи 70 милиона евро (76 милиона долара) за футболиста, като се предвижда евентуално плащане на още 30 милиона евро под формата на бонуси. Това е трансферен рекорд за "миньорите" и целия украински футбол.

Ахметов каза, че парите ще бъдат отпуснати като част от проект, озаглавен "Сърцето на Азовстал", насочен към "подпомагане на защитниците на Мариупол и семействата на загиналите войници". Украинските сили, защитаващи Мариупол, бяха укрити в стоманодобивния завод Азовстал в продължение на седмици, докато руските сили се опитваха да превземат града. Украинските войници се предадоха през май миналата година.

"Днес отделям 25 милиона долара за подпомагане на нашите войници и техните семейства. Парите ще бъдат използвани за покриване на различни нужди - от осигуряване на медицинско лечение и подкрепа от всякакво естество до изпълнение на конкретни искания. За да се гарантира прозрачност, проектът ще има професионален независим екип, който ще поддържа връзка със защитниците на Азовстал, техните семейства и доброволците", заяви Ахметов в изявление за официалния уебсайт на клуба, цитирано от Ройтерс.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна