Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Лейн от ЕЦБ призовава за по-нататъшно повишаване на лихвите

Филип Лейн, управител на Ирландската централна банка и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Централната банка на Ирландия и член на ЕЦБ - Филип Лейн заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че членовете на Европейската централна банка трябва да определят лихвени проценти, които да се по-високи от сегашните, за да ограничат икономическия растеж и респективно инфлацията.

Той обаче обясни, че все още не е известно кога икономическата активност ще достигне най-високата си точка, изискваща от централната банка да намали темпа на парична експанзия, тъй като настоящата й политика не е нито свиваща, нито експанзивна. Лихвените проценти сега са неутрални, като нито стимулират, нито възпират икономическия растеж, а техният пик ще зависи от това как икономиката ще отговори на повишенията, които вече са достигнали общо 2,5 процентни пункта от юли 2022 г. насам, посочи още той.

Лейн каза, че ЕЦБ работи при "много висока несигурност" и че накъде ще се движат лихвите все още зависи от много фактори.

"Миналата година можехме да кажем, че е ясно, че трябва да вдигнем лихвите до по-нормални нива, а сега казваме, добре, всъщност трябва да ги вкараме в рестриктивна територия (лихвени нива, ограничаващи растеж)", отбеляза Лейн.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!