Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на печалбата на най-големия руски кредитор Сбербанк със близо 76% през 2022 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големият кредитор в Русия - Сбербанк (Sberbank) обяви във вторник, че нетната му печалба е спаднала със 75,7% на годишна база до 300,2 млрд. рубли (около 4,4 млрд. долара) през 2022 г., тъй като западните санкции заради руската инвазия в Украйна засегнаха тежко руския банков сектор и по-конкретно Sberbank.

Банката обаче отчете годишно увеличение с 40,1% на печалбата през декември, според руските стандарти, след като се върна към рентабилност през втората половина на годината, предаде Ройтерс.

Сбербанк напусна почти всички европейски пазари през 2022 г., обвинявайки за това големите изходящи парични потоци и заплахите за нейния персонал и имущество заради действията на Русия в Украйна и последвалите западни санкции.

Това беше една от няколкото банки, на които беше забранен достъп до международната разплащателна мрежа SWIFT, което възпрепятства банковите й операции в чужбина.

"2022 година беше сериозен тест за нашата способност да посрещаме външни предизвикателства и бързо да възстановим нашия бизнес и технологии“, посочи главният изпълнителен директор на банката Герман Греф, наричайки финансовите резултати "прилични". "От втората половина на годината успяхме да се върнем към траекторията на растеж на печалбата и увеличихме капитала и капиталовата си адекватност“, каза още той.

Кредитният портфейл на банката на дребно нарасна с 1,7% до 12 трилиона рубли през декември и се увеличи с 12,9% през годината.

Акциите на Sberbank поевтиняват с близо 2% при старта на днешната търговия на Московската борса, като от началото на годината поскъпват с 8%, но след драматична обезценка с над 40% през 2022 г.

Графика на акциите на Sberbank (в рубли)



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени