Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мениджърите на глобални фондове се пренасочват от САЩ към еврозоната и нововъзникващите пазари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мениджърите на глобални фондове са намалили своите активи в американски акции до 17-годишно дъно, за да финансират пренасочване на инвестиции към еврозоната и към ценни книжа на нововъзникващите пазари, показва последно проучване на Bank of America, цитирано от "Файненшъл таймс".

Проучването на BofA сред глобалните мениджъри на фондове отчита, че през януари нетни 39% от техните активи са били в подценена позиция по отношение на американските акции, което е най-ниският дял от октомври 2005 г. и представлява най-рязката месечна промяна в настроенията от началото на това проучване през 1985 г.

Повече от половината (57%) от 253-те фондови мениджъри, които контролират комбинирани активи за 710 милиарда долара, заявиха, че очакват американският фондов индекс S&P 500 да се търгува над нивото от 4000 пункта в края на тази година, докато 37% прогнозираха, че този бенчмарк на "Уолстрийт" ще приключи 2023 г. под тази граница.

Индексът S&P 500 се понижи с почти 20 процента през миналата година, но отбеляза положителен старт на новата година, нараствайки от началото на януари с почти 4,2%, тъй като се увеличават надеждите, че инфлационният натиск ще отслабне.

По-малко от участниците в проучването на Bank of America смятат, че централната банка на САЩ (Фед) ще трябва да федералната фондова лихва до 5,25% тази година. Броят на респондентите, които очакват лихвите в САЩ да достигнат ниво от 5,25€ спадна от 44 процента през декември до едва 20 процента този месец.

Пикът от 5 процента за лихвите в САЩ сега се разглежда като най-вероятният резултат от мнозинството анкетирани глобални мениджъри на фондове.

Малко над една четвърт, или 26%, от глобалните мениджъри на фондове вече имат "надценена" позиция по отношение на развиващите се пазари. Институционалните инвеститори също така промениха разпределението си към европейските акции от нетните 10 процента "подценена“ позиция през миналия месец до 4 процента "надценена“ през януари, сочи още проучването.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна