Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Япония запази изненадващо прекалено стимулиращата си лихвена политика

Японска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Япония (ЯЦБ) обяви след заседанието си в сряда, че запазва лихвената и паричната си политика непроменена, опровергавайки очакванията, че ще започне постепенно да премахва мащабната си програма за сръхстимулиране.

Банката запази без промяна целевия краткосрочен лихвен процент на отрицателно ниво от 0,1%.

ЯЦБ също така каза, че ще запази и целта си за доходност по 10-годишните японски държавни облигации (JGB) на нива около 0%. Съветът по политиката на Централната банка на Япония също така реши да продължи да извършва покупки на 10-годишни държавни облигации, но при доходност под 0,5% през всеки работен ден чрез операции за покупка с фиксирана лихва.

"Засега, докато наблюдава отблизо въздействието на Covid-19, ЯЦБ ще подкрепя финансирането, предимно на фирми, и ще поддържа стабилността на финансовите пазари, като няма да се поколебае да предприеме допълнителни облекчаващи мерки, ако е необходимо“, посочва банката след края на заседанието.

Решенията на ЯЦБ изненадаха пазарните участници и анализаторите, които предполагаха, че банката ще започне да затяга паричната и лихвената си политика, след като на заседанието през декември 2022 г. тя неочаквано промени диапазона на контрол на кривата на доходност до 0,5% от 0,25%.

В тримесечния си прогнозен доклад, ЯЦБ намали леко прогнозата си за растеж на БВП на Япония за 2022 г. до 1,9% от 2,0%, позовавайки се на забавянето на икономиките зад граница и високите цени на суровините. За финансовата 2023 г. банката също така намали прогнозата си за растежа на БВП до 1,7% от 1,9%.

В същото време банката остави почти без промяна прогнозите си за инфлацията (за индекса CPI), като очаква потребителските цени да нараснат с около 3% през финансовата 2022 г., която приключва на 31-ви март тази година, след което инфлацията да се забави до 1,6% през следващата финансова година.

ЯЦБ повтори, че ще предприеме допълнителни мерки за облекчаване, ако е необходимо, като същевременно очаква краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти да останат на сегашните си или по-ниски нива.

Изненадващото решение за запазване на досегашната свръхстимулираща парична политика провокира рязък спад на японската йена спрямо останалите водещи валути и поскъпване на държавните облигации на страната (намаляване на тяхната доходност).

Японската валута поевтинява с близо 2% спрямо щатския долар и еврото съответно към 130,65 йени и към 141,15 йени.

В същото време доходността на 10-годишните японски държавни облигации спадна с 15 базисни пункта до нива около 0,36%, след като преди края на заседанието тя нарасна за кратко към 0,51% - над запазения от ЯЦБ праг от 0,5%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна