Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Щерю Бояджиев: Чуваме думата детско здравеопазване само около избори,след което тази дума тотално изчезна и нищо не се случва!

Доц. Дорина Асенова за тайнството на раждането в Деня на родилната помощ

Водещ АГ специалист, шеф на Неонатология, родилка и старша акушерка са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" посветен на Деня на родилната помощ

3
Ивета, майка на новородената Амая
Снимка: Ани Петрова

Посрещането на новия живот - чувство, с което не се свиква. За акушерките и неонатолозите казваме, че са в най-хубавите клиники и отделения. Независимо от огромните трудностите и предизвикателства, независимо, че тези медици често стават обект на недоволства от пациентите и техните близки.

Млада родилка в УМБАЛ "Лозенец" разказва какво е да поемеш в ръце първата си рожба - прекрасната Амая.

Ще чуете изправени ли сме пред криза от млади АГ - лекари, неонатолози и достойно ли е заплащането на труда им ?

Защо имаме само една неонатологична линейка? Защо нямаме медицинска помощ по въздуха? Защо нямаме Детска болница?

Какъв прецедент е всъщност случаят с разменените бебета в болница "Шейново"?

Едни от най-добрите специалисти анализират проблемите в детското здравеопазване и демографската криза у нас.

Този извънреден празничен епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на Деня на родилната помощ - 21 януари.

Университетска болница „Лозенец“ - Неноталогия

Слушайте епизода тук: 

Гости в епизода са:

Доц. Дорина Асенова - началник Клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец" и Декан на Медицински факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Д-р Щерю Бояджиев - началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ "Лозенец"

✅Галя Николова - старша акушерка в Клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец"

✅Ивета, майка на новородена Амая от София

Доц. Дорина Асенова и д-р Щерю Бояджиев

От разговора ще научите:

✅За очакването на новия живот - разказват родилка и специалистите

✅Какво си пожелават за Деня народилната помощ медиците
✅Защо младите майки искат да раждат според хороскопи

✅Какви други модерни тенденции се наблюдават при избора на раждане от страна на родилките и защо понякога те може да опасни и за майката, и за бебето

✅Ще се изправим ли в близките пет години пред криза за АГ специалисти, педиатри, неонатолози, акушерки

✅Защо няма държавната политика в детското здравеопазване

✅За ниското заплащане на бъдещите лекари по време на специализация и до какво води това

✅Защо младите лекари не искат да практикуват в малките населени места

✅За недофинсирането на клиничните пътеки в детското и майчино здравеопазване

✅Медиците в сектор Раждания и Детско здравеопазване са често под заплаха да бъдат обвинени от пациенти и техните близки

✅Как ще преборим демографската криза в България

✅Защо имаме само една спешна неонатологична линейка

✅Защо нямаме Национална детска болница

✅Прецедент ли е размяната на бебета в болница "Шейново"

✅Продължава ли тенденцията да се раждат недоносени бебета

✅Няма ръст на секцио ражданията

✅Не се наблюдават повече от 10 на сто неваксинирани бебета и малки деца по Имунизационния календар

Университетска болница „Лозенец“

В Деня на родилната помощ сме в едно от най-модерните отделения в страната, където посрещат новия живот - това е родилното отделение на УМБАЛ Лозенец.

"Невероятно е чувството да си родител", каза пред БНР Ивета от София, която ражда първото си дете - Амая в болница "Лозенец". Тя пожела на лекарите тук да бъдат винаги така добри и внимателни, както при нейното раждане, което от нормално преминава в секцио. Всичко протече много добре и се възстановявам много бързо, още от първия ден лекарите ме вдигнаха на крака. Най-трудното е за тях, те посрещат новия живот.

"Таткото, бабите, всички са много щастливи и ни чакат в къщи, за да видят Амая, с вълнение сподели още Ивета.


Старшата акушерка в АГ Клиниката Галя Николова е вече 26 години в професията, които преминават единствено в болница "Лозенец".

"Признание и голяма отговорност е нашата професия, за тези, които сме я избрали съзнателно и я работим с желание. Отговорността е голяма, защото е за двама пациенти - за майката и за новороденото.

Сблъскваме се всякакви съдби, с по-лесни раждания, с по-трудни раждания, но при нас има много добре водена женска консултация и почти винаги се достига до нормално раждане почти на термин.

Това, което бих посъветвала младите майки, да обърнат повече внимание на самият процес на раждането, на появяването на новия човек, който сам да избере часа и деня на появата си на този свят, а не да се ръководят от хороскопи и астролози, тенденция, която се наблюдава последните години. А за празника пожелавам на всички колеги да се раждат здрави бебета и повече бебета изобщо! ", сподели за БНР Галя Николова.

Галя Николова

"Искам да поздравя всички свои колеги в Деня на родилната помощ, затова, че отдават сили, енергия и безсънни нощи в името на родилката и бъдещия живот. Всяко раждане е като за първи път - с това не се свиква! ", каза за БНР Доц. Дорина Асенова - началник Клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец".

"При нас работят едни изключително добре подготвени специалисти.  И понеже раждането е едно голямо тайнство, и 50 на сто е неизвестно как ще завърши, затова нашата отговорност е голяма.

Нашата голяма болка е, че в системата работят преобладаващо колеги в пенсионна и в предпенсионна възраст и докато здравеопазването и демографската криза не станат истинска държавна политика, нещата няма как да се оправят.

Темата е изключително голяма като се започне от специализацията на младите лекари, които няма как да живеят и учат с 1000 лв., и се стигне до липсата на стимули за младите двойки да раждат и то повече от едно дете.

Доц. Арсенова посветва бъдещите майки да се доверяват за всичко на специалистите - и за витамините, които се пият, и за нуждата от училище за бременни, и за начина на раждане, а не да се вярва на публикации в Интернет, защото после вината пада върху лекарите...

"Добре уредени са и нещата с инвитро процедурите, оплакват се тези жени, които много късно са решили, че искат да стават майки, тези над 45 години...Държавата финансира до 43 години двойки с репродуктивни проблеми, и то не с една процедура, и има доста добри центрове у нас.

Но аз пък нямам жени, мои пациентки, които не искат да стават майки, успявам да ги убедя, че трябва да забременеят", изтъкна още доц. Арсенова.

"За случая с Шейново съчувствам много на колегите си, никой не показа тяхната гледна точка, станало е инцидент, но ще дойде време и нещата ще си дойдат на мястото, но не искам да говоря...", каза още доц. Асенова.

Доц. Дорина Асенова и д-р Щерю Бояджиев

"Има места в страната, където работи по един неонатолог или педиатър, който покрива родилна зала. Това води до страхотни рискове и това не е по стандарт. В близките пет години ще се изправим пред огромна кадрова криза за специалисти в детското и майчиното здравеопазване. Последните години специалистите по педиатрия и неонатология рязко започнаха да намаляват или да застаряват и за съжаление младите, които искат да специализират това ствата все по-малко...

В нашето отделение по Неонатология и в АГ- Клиниката разполагаме с цялата необходима модерна апаратура и персонал и правим всичко възможно да сведем до минимум рисковите ситуации и при родилките, и при новородените.

Само че, докато чуваме думата детско здравеопазване само около избори, след което тази дума тотално изчезна, дотогава нищо няма се да случва! Ще се гърми по медиите, че Спартанът е излетял от Бургас до София за родилка, че ще имаме някога детска болница и въздушен транспорт - това става в Европа ежеминутно, това не е някаква сензация, така е в нормалния свят...българинът плаща някакви данъци, ако трябва да ги вдигнат малко, но той трябва в 21 век да получава нормално здравеопазване във всяка точка на страната ни...

Държавата тотално е абдикирала от сектора здравеопазването. Изобщо не искам да влизам в темата пътечното здравепопазване, където трудът на лекаря го няма изобщо калкулиран. Пък каква пародия е това, че пътеките за деца са тотално занижени от тези за възрастните...То е недофинасирано във всяко отношение. Затова и детската смъртност у нас не спада, затова се задълбочава и демографската криза, затова и няма Национална детска болница. Тя би била най-подходяща в карето на Александровска, защото там има комуникация с болници и лаборатории, за да се обединят нужните специалности, освен това достъпът за пациентите там би бил най-добър.

А за лекарите от болница "Шейново" в случая с разменените бебета - някой запита ли се как преодоляха тази криза самите работещи там? Това се случва и в другите държави и то често, и не само в този сектор. Ако имаше достатъчно екипи по стандарт за отделенията, ако имаше електронно здравеопазване, това нямаше да се случи. Защото ако това сега е електронно здравеопазване, аз карам трамвай! Затова проблемът не е Шейново- за родителите е страшен стреса, но за персонала не е ли по-страшен?"

Това обобщи за БНР д-р Щерю Бояджиев - началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ "Лозенец", който е с над 25 годишен стаж у нас и в чужбина.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени