Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висши икономически представители на САЩ и Китай възобновиха срещите лице в лице

Среща на китайския вицепремиер Лю Хъ и финансовия министър на САЩ Джант Йелън в Цюрих
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висшите икономически представители на САЩ и Китай се срещнаха помежду си в сряда сутринта в Цюрих, Швейцария, възобновявайки дипломация лице в лице след тригодишно прекъсване поради пандемията, съобщават "Файненшъл таймс" и Ройтерс.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и вицепремиерът на Китай Лю Хъ се срещнаха на фона на изострения конфликт в отношенията заради множеството търговски санкции, които попречиха на Пекин да закупи определени американски технологии за чипове, като Съединените щати поставиха в черния списък си десетки китайски технологични компании.

Джанет Йелън се съгласи с китайския вицепремиер Лю Хъ да се подобри комуникацията по макроикономически и финансови въпроси по време на продължилата два часа и половина среща в Цюрих, се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ, предаде Ройтерс.

Според министерството срещата, която беше първата лице в лице, е била "откровена, по същество и конструктивна".

Двете страни се споразумяха да засилят сътрудничеството по отношение на климатичното финансиране на двустранна и многостранна основа, като например в рамките на ООН, Г-20 и APEC (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество ), съобщи още финансовото министерство на САЩ и добави, че се очаква в скоро време Джанет Йелън да пътува до Китай.

"Въпреки че имаме области на несъгласие и ние ще ги предадем директно, не трябва да позволяваме недоразуменията, особено тези, произтичащи от липса на комуникация, да влошат ненужно двустранните ни икономически и финансови отношения“, каза Йелън в началото на срещата.

Лю Хъ пък посочи, че двете страни се нуждаят от "сериозна комуникация" и координация по въпроси, включително изменението на климата и икономиката, и че е готов за задълбочен обмен.

"Вярваме, че винаги трябва да имаме предвид по-голямата картина, да се опитваме да управляваме различията си по подходящ начин и да търсим обща основа“, каза той и добави: "По този начин се надяваме, че можем да работим заедно, за да поддържаме общата стабилност на китайско-американските отношения".

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Цзинпин обещаха да засилят комуникацията, когато се срещнаха в Индонезия през ноември.

"Двете страни се съгласиха, че е важно за функционирането на глобалната икономика допълнително да се подобри комуникацията около макроикономическите и финансови въпроси“, каза Министерството на финансите след срещата на Джанет Йелън и Лю Хъ.

"Министър Йелън също така повдигна въпроси, предизвикващи безпокойство, в откровен обмен на мнения. Тя очаква с нетърпение да пътува до Китай и да посрещне своите китайски колеги в Съединените щати в близко бъдеще", се казва още в съобщението след срещата.

Срещата на Йелън с Лю Хъ дойде преди нейната визита в държави в Африка, където тя ще настоява за разширяване на търговските и бизнес връзки на САЩ с континента, в който Китай отдавна доминира.

Очаква се тя също така да повтори критиките си към Пекин - сега най-големият кредитор в света - за това, че не предприе по-бързи действия за облекчаване на дълга, както и използването на принудителен труд в китайския регион Синдзян и "непазарни" икономически практики.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна