Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на продажбите на дребно в САЩ през декември

Индустриалното производство се сви с 0,7% в края на 2022 г.

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха през декември по-силно от очакваното в резултат на спад при покупките на моторни превозни средства и на други стоки, поставяйки потребителските разходи и американската икономиката в слаба позиция преди началото на 2023 г.

Продажбите на дребно в САЩ през декември 2022 г. се понижиха с 1,1% спрямо ноември, когато отбелязаха спад с 1% (низходяща ревизия от предишна оценка за свиване с 0,6%), показват данните на Департамента по търговия, публикувани в сряда, докато осредните прогнози бяха за малко по-сдържано понижение с 0,8 на сто.

Най-голям спад бележат продажбите в бензиностанциите (понижение с 4,6%), следвани от тези в мебелните магазини (с 2,5%), търговците на автомобили (с 1,2%) и в магазините за електроника и техника (с 1,1%).

Продажбите в магазините за строителни материали и градинско оборудване пък с увеличиха с 0,3%, а в магазините за спортни стоки, музикални инструменти и книги - с 0,1%. Продажбите в магазините за храни и напитки останаха без промяна.

Трябва да се има предвид, че продажбите на дребно не са коригирани спрямо инфлацията и част от намалението през декември може да се обясни със спад в цените на стоките през декември и с оглед на предпразнично пазаруване, което беше изтеглено напред във времето за октомври.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, отбелязаха понижение през декември с 0,7% спрямо ноември, когато се свиха с 0,2%, докато осреднените очаквания бяха за по-слабо тяхно понижение с 0,3 на сто. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като днешните слаби данни за декември (и низходящо ревизираните данни за ноември) предполагат слабо последното тримесечие за американската икономика.

Индустриалното производство в САЩ пък отбеляза месечен спад от 0,7% през декември 2022 г. при очаквания за доста по-умерено понижение с 0,1% и след спад с 0,6% през ноември, според данни на Федералния резерв. Това е най-солидното понижение от септември 2021 г.

Промишленото производството е намаляло с 1,3% спрямо ноември - най-солиден месец спад от февруари 2021 г. и при очаквания за понижение с 0,3%. и 0,5% в сравнение със същия месец на 2021 г. Минно-добивното производство пък се сви през декември с 0,9%, а производството в комуналните услуги нарасна с 3,9% заради увеличеното потребление на газ и електричество през необичайно студения декември.

Повечето анализатори очакват икономиката на САЩ да изпадне в рецесия до втората половина на настоящата година, въпреки че има предпазлива надежда, че забавянето на инфлацията може да обезкуражи Фед да повиши по-значително лихвените проценти. Това би довело само до рязко забавяне на икономическия растеж, а не до рецесия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна