Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криптоброкерът Genesis подготвя заявление за фалит още тази седмица

Снимка: golden.com/wiki

Криптоброкерът Genesis се готви да подаде заявление за фалит още тази седмица,  като компанията работи за сделка с кредиторите след месеци на спорове, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки лица, запознати с въпроса,

Това ще направи Genesis най-новата криптожертва след срива на борсата FTX на Сам Банкман-Фрид, който предизвика шок в индустрията за цифрови активи.

Genesis и неговият собственик, подкрепяният от SoftBank криптоконгломерат Digital Currency Group (DCG), са в преговори с кредиторите от средата на ноември. Genesis дължи на кредиторите над 3 милиарда долара, съобщи по-рано "Файненшъл таймс", включително 900 милиона долара на клиенти на криптоборсата Gemini, притежавана от близнаците Уинкълвос, както и 280 милиона евро на нидерландската борса Bitvavo.

Предварително подготвена сделка за фалит на Genesis се договаря с кредиторите и ще включва парични средства и капитал в Digital Currency Group, посочи един от източниците на финансово издание, добавяйки, че сделката може да бъде финализиран още тази седмица.

Genesis и DCG не отговориха веднага на исканията за коментар от страна на "Файненшъл таймс".

Проблемите на Genesis започнаха скоро след колапса на борсата FTX. Компанията, която беше един от най-големите кредитори на крипто пазара, спря тегленията от страна на клиенти, позовавайки се на "безпрецедентни пазарни сътресения" и проблеми с ликвидността. Оттогава се бори безуспешно за намиране на свежо финансиране.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна