Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери, Давос: Европа може да направи повече, за да се изравни със САЩ по екологични разходи

Джон Кери, американски пратеник по климата
Снимка: БГНЕС

Американският пратеник по климата Джон Кери заяви, че Европа трябва да увеличи разходите си, за да разшири възможностите за чиста енергия и да се справи с изменението на климата. Така той защити зелените субсидии на Вашингтон пред Световния икономически форум в Давос.

Разпоредбите за чиста енергия и климат в размер на 369 милиарда долара, включени в Закона за намаляване на инфлацията, си навлякоха гнева на търговските партньори и съюзници на САЩ, които твърдят, че милиарди долари данъчни кредити, насочени към увеличаване и внедряване на зелени технологии в Съединените щати, са дискриминационни за чуждите компании.

"Нашата гледна точка е, че се нуждаем от повече от това", посочи Кери в Давос, имайки предвид зелените субсидии на САЩ. "Европа вече харчи огромна сума пари, но всички ние трябва да правим повече".

ЕС, Южна Корея, Канада и Обединеното кралство са сред онези, които твърдят, че американският климатичен закон нарушава правилата на Световната търговска организация, като обвързва помощта с вътрешното производство на САЩ.

Конкретна проблемна област е разпоредба, предлагаща субсидия от $ 7500 за електрически превозни средства, произведени с американски части и сглобени в Северна Америка.

По-рано тази седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен използва речта си на Световния икономически форум в Даовс, за да предложи нови мерки, целящи да стимулират зеления преход в Европейския съюз и да се противопоставят на климатичните субсидии в САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна