Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно население от 84,3 милиона в Германия благодарение на притока на украински бежанци

Притокът на бежанци от войната от Украйна увеличи нетната миграция на Германия до най-високото ниво, допринасяйки за рекордно население във водещата европейска икономика.

Около 1,4 милиона повече хора са пристигнали в Германия, отколкото са я напуснали през 2022 г. - брой, който е повече от четири пъти по-висок от предходната година и по-висок от когато и да било от началото на тази статистика през 1950 г., съобщо немската официална статистика Destatis.

Част от притока се дължи на "силната" имиграция на бежанци от войната в Украйна, отбеляза Destatis.

В резултат на това населението на Германия се е увеличило с 1,1 милиона до 84,3 милиона души в края на 2022 г., най-високото регистрирано някога и увеличение спрямо население от 68,7 милиона през 1950 година.

Графика на населението в Германия (в милиона души)


Нетната миграция предотвратява обезлюдяването на най-голямата икономика в еврозоната и свиването на дела на тези в трудоспособна възраст, което се отразява негативно на икономическия растеж и публичните финанси, както се вижда в други страни, като Италия и по-голямата част от Източна Европа.

Destatis отбеляза, че без нетната имиграция населението на страната щеше да намалява от 1972 г. насам, тъй като оттогава през всяка година умират повече хора, отколкото се раждат.

Миналата година броят на ражданията в Германия е намалял с близо 7% до около 745 000. За разлика от това броят на смъртните случаи се е увеличил с около 4% до близо 1,06 милиона.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна