Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаас Кнот: ЕЦБ планира множество повишения на лихвите с 50 базисни пункта

Клаас Кнот, член на УС на ЕЦБ и шеф на Нидерландската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на Нидерландската централна банка (De Nederlandsche Bank) - Клаас Kнот отбеляза в четвъртък, че ЕЦБ планира да повиши "многократно" основните си лихви с по 50 базисни пункта близко бъдеще.

Говорейки пред бизнес телевизия CNBC, ръководителят на нидерландската централна банка каза, че ЕЦБ няма да спре повишенията след еднократно увеличение от 50 базисни точки, тъй като той лично "не вижда признаци" за намален инфлационен натиск.

Към края на 2022 г. Кнот заяви, че процесът на повишаване на лихвените проценти е "в началото на втората си половина" и това "доста прилично темпо на затягане" трябва да се очаква и в рамките на следващите пет заседания на ЕЦБ до юли 2023 г.

По-рано тази седмица испанският колега на Кнот от ЕЦБ - Пабло Ернандес де Кос, прогнозира, че ЕЦБ вероятно ще продължи да повишава лихвите със значителни проценти пунктове.

Междувременно и главният икономически директор на ЕЦБ Филип Лейн призова институцията да осъществи повече повишения на лихвените ставки.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна