Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, Давос: Инфлацията все още е твърде висока и ЕЦБ ще продължи да вдига лихвите

Кристин Лагард, председател на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард отбеляза в четвъртък, че инфлацията в еврозоната все още е твърде висока въпреки последните данни за нея, като тези за декември, показващ известно понижение за втори пореден месец.

Говорейки на панел "Намиране на новия растеж в Европа" по време на Световния икономически форум в Давос, Лагард потвърди готовността на ЕЦБ да предприеме "всички мерки, които трябва да предприемем", за да върне "своевременно" инфлацията обратно към целевото ниво от 2 на сто.

Европейската централна банка ще продължи да повишава лихвените проценти и ще ги остави в рестриктивна (за икономическия растеж) територия толкова дълго, колкото е необходимо, за да свали инфлацията до целта от 2%, посочи тя. "Ще запазим курса до момента, в който се преместим в рестриктивна територия за достатъчно дълго, за да можем да върнем инфлацията своевременно до 2 на сто", каза шефът на ЕЦБ.

Лагард добави, че пазарът на труда може да поддържа ценовия натиск.

"Пазарът на труда в Европа никога не е бил толкова жизнен, колкото е сега. Безработицата е на дъното в сравнение с това, което сме имали през последните 20 години. И процентът на заетост също е на много, много високо ниво и е почти хомогенно в цялата еврозона“, каза тя.

Коментирайки икономиката на еврозоната, Лагард посочи, че новините "станаха много по-положителни" през изминалия последен период, като очакванията за рецесия вече са ограничени само до четвъртото тримесечие на миналата и до първото тримесечие на тази година.

Тя добави, че прогнозите за растежа от 0,5% през 2023 г. "не са брилянтни", но са "по-добри от това, за което се опасявахме".

"Новините бяха много по-положителни през последните няколко седмици. 2023-а няма да бъде брилянтна година, но много по-добра от очакванията", заключи Лагард.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени