Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давос: ЕС трябва да продължи с диверсификацията на газовите източници, заяви Домбровскис

Валдис Домбровскис и Марк Рюте на Световния икономически форум в Давос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис отбеляза в четвъртък по време на Световния икономически форум в Давос, че Европейският съюз трябва да продължи да работи върху диверсификацията на своите източници на газ.

Домбровскис коментира, че в момента блокът разполага с "много газ в хранилищата", което ще бъде достатъчно за тази зима, но отбеляза, че в тези резерви "все още има много руски газ".

"Следващата зима това няма да е така“, посочи той и добави, че "все още има предизвикателства пред нас".

Нива на запълняемост на газохранилищата в ЕС към 17 януари, според данни на Gas Infrastructure Europe


Говорейки за продължаващата енергийна криза, Домбровскис заяви, че ЕС трябва да излезе с "последователен политически микс" и "целенасочени мерки", за да намали цените, повтаряйки подобно изявление на еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони на форума в Давос.

Вчера Джентилони отбеляза на Световния икономически форум, че Европейският съюз трябва да въведе по-целенасочени мерки за борба с нарастващите цени на енергията. Той подчерта, че единният блок трябва в даден момент да прекрати краткосрочните мерки, наложени от националните правителства за борба с енергийната криза, тъй като ефектите от подобни разходи могат да бъдат "опасни".

Джентилони отбеляза, че 1,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС ще бъдат изразходвани за подобни регулации и предупреди, че ако процесът продължи по този начин, разходите ще стигнат до 2%.

Той отбеляза по-рано през седмицата, че 2023 г. ще бъде година на предизвикателство за ЕС на фона на продължаващия конфликт в Украйна, но подчерта, че най-новите данни от блока рисуват "окуражаваща" икономическа картина.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна