Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна поиска от западните съюзници тежки танкове

Украинският министър на външните работи Димитро Кулеба (вляво)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на отбраната и на външните работи на Украйна в четвъртък призоваха западните съюзници "значително" да увеличат доставките на оръжие за разкъсаната от война страна и да изпратят модерни танкове Leopard, предава АФП.

Съвместно изявление на министъра на външните работи Дмитро Кулеба и министъра на отбраната Олексий Резников дойде в навечерието на голяма среща на донорите във военната база "Рамщайн" в Германия.

„Апелираме към всички партньорски държави, които вече са предоставили военна помощ или планират да я предоставят, с призив да засилят значително своя практически принос за укрепване на способността на Украйна да се защитава“, казаха Кулеба и Резников в изявлението.

Те казаха, че Русия "запазва значително количествено предимство във войските, оръжията и военното оборудване" и че Кремъл е "решен да продължи да ескалира враждебните действия".

Доставката на модерна бронирана техника е "една от най-належащите и неотложни нужди", казаха министрите.

В изявлението се казва още, че те "приветстват смелото и много навременно решение" на Великобритания - първата западна нация, която обеща тежки танкове на Украйна - Challenger, но се добавя, че "това не е достатъчно за постигане на оперативни цели".

Те призоваха дузина държави, които разполагат с модерни бойни танкове Leopard, включително Германия, Полша и Турция, да ги изпратят в Украйна.

„Ние гарантираме, че ще използваме тези оръжия отговорно и изключително за целите на защитата на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници“, казаха те.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна