Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ханделсблат": Германската индустрия е готова да достави над 100 танка на Украйна

Танк "Леопард" (Leopard)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германски компании са готови да доставят повече от 100 бойни танка на Украйна, включително танкове Leopard и обновени британски танкове Challenger 1, съобщи в четвъртък немското издание "Ханделсблат" (Handelsblatt), позовавайки се на източници от индустрията, предаде Ройтерс.

Предполага се, че германският производител на автомобили и оръжия - Rheinmetall AG ще достави над сто бойни танка на Украйна, включително произведени в Германия танкове Leopard, както и преоборудвани танкове от британския модел Challenger 1.

Германия може да изпрати в Украйна танкове Leopard 2, които първоначално са били предназначени за Чехия и Словакия, пише още изданието.

Бойните машини могат да бъдат доставени в Украйна по-късно тази година, според запознати с въпроса лица, като те добавиха, че доставката няма да засегне частите на въоръжените сили на Германия.

По-рано днес украинският външен министър Дмитро Кулеба призова да бъдат изпратени танкове Leopard на Киев.

 Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък призова за повече военна подкрепа за Украйна, като подчерта, че е от решаващо значение Москва да не спечели войната.

Великобритания вече се ангажира с достваката на Украйна на британски бойни танкове от типа Challenger 2. Това е по-модерен от своя предшественик танк, въпреки че и двата модела имат едно и също основно оръдие, което ще улесни доставката на боеприпаси и логистиката.

По-рано в четвъртък пък стана ясно, че САЩ финализират плановете си да изпратят близо 100 бойни машини Stryker в Киев, като съобщението се очаква да бъде направено в петък на среща на украинските съюзници в германската военновъздушна база "Рамщайн".

Също днес шведското правителство обяви нов пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани бойни машини CV90 за украинската пехота, и каза, че е наредило на отбранителните си сили да подготвят доставката и на артилерийската система Archer.

Дания пък обяви, че ще предостави на Украйна 19 самоходни гаубици "Цезар".
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна