Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Олег Чолаков: 90 на сто пациентите с рак на панкреаса умират в рамките на една година

Водещ германски хирург оперира 78-годишен пациент с рак на панкреаса в болница "Лозенец"

Новият Панкреасен център вече прие първите си пациенти

болница „Лозенец“
Снимка: болница „Лозенец“

78 годишен пациент с рак на панкреаса, при който туморът е на главата на панкреаса, беше опериран днес от екип на УМБАЛ "Лозенец" и проф. д-р Валдемар Уул  –  директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум /Германия/. 

Проф. Уул е президент на Германското хирургично дружество и почетен член на Българското хирургично дружество. Демонстрацията беше част от първото събитие от инициативата Клинични дни „Лозенец“ и се проведе пред лекари, специализанти и студенти.

Доц. Олег Чолаков: 1500 са новооткритите случаи с рак на панкреаса годишно у нас

Проф. Уул е в България по покана на болница „Лозенец“ във връзка с откриването на Панкреасен център в здравното заведение.

Възрастният пациент е бил приведен от друго лечебно заведение. От там са се свързали с доц. Чолаков. Туморът при него не е голям, но пациентът е с много придружаващи заболявания.

Още една пациентка предстои да бъде оперирана, при нея обаче туморът няма да може да бъде отстранен, а ще се извърши т.нар. "палиативна операция", съобщи доц. Олег Чолаков, който оглави и новия Панкреасен център.

Доц. д-р Олег Чолаков – началник на Отделението по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия в болница „Лозенец“

"90 на сто пациентите с рак на панкреаса умират в рамките на една година. Същевремнно 50 на сто от новооткритите случаи в момента на диагностицирането са с метастази. 30 на сто от болните не могат да бъдат изобщо оперирани, 10 на сто са гранични, а едва при 10 на сто има възможност за операция", каза още доц. д-р Олег Чолаков.

Според него нарастването на случаите на заболявания на панкреаса доказва, че има смисъл от откриване на високоспециализиран панкреасен център, каквато е добрата практика в Европа и в света. Новият Панкреасен център в болница "Лозенец" е станал факт, благодарение на усилията и подкрепата на новото ръководство на болницата, начело с директора д-р Христо Стоянов.
Доц. Олег Чолаков и д-р Христо Стоянов (от ляво на дясно)
Д-р Стоянов подчерта, че със старта на Центъра ще се продължи една добра традиция за колабороция с Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“, Бохум и лекари от болница "Лозенец" ще имат възможност да се обучават в Германия.

Доц. Чолаков обърна внимание на това, че ракът на панкреаса се появява при хора над 60 години, еднакво често при мъжете и при жените, но има и случаи на по-ранно откриване на злокачественото заболяване, като при 50-годишни пациенти например.

По думите му ракът на пакреаса не се подмладява, но се увеличава като честота. Бързата диагностика и откриването му зависи от биологията на тумора, при някои хора се развива доста по-бавно, но при други протича много бързо.

Според статистиката през 2030 година ракът на панкреаса ще бъде вторият по честота от онкологичните заболявания в света, поясни още доц. Чолаков.

Доц. Олег Чолаков и д-р Христо Стоянов (от ляво на дясно)

Инициативата Клинични дни „Лозенец“ ще стане традиция. Те са в помощ както на лекарите, така и на студентите, посочи още д-р Христо Стоянов. Той съобщи и следващата тема: Планинска медицина, която ще се проведе през месец март.

На откриването на събитието присъстваха и доц. д-р Анета Антонова – заместник-ректор по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!