Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън предупреди за глобална финансова криза без споразумение за тавана на дълга на САЩ

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън подчерта в петък, че неспособността на Конгреса да постигне консенсус относно тавана на дълга и последвал евентуален фалит могат да доведат икономиката на САЩ до рецесия и да предизвикат световна финансова криза, като същевременно се подкопае ролята на долара като резервна валута.

"Това със сигурност ще подкопае ролята на долара като резервна валута, която се използва в трансакции по целия свят, а за американците – много от тях ще загубят работата си и със сигурност разходите им по заеми ще се повишат", посочи министърът на финансите пред CNN.

Таванът на дълга на САЩ достигна прага от 31,4 трилиона долара в четвъртък - сума, която отразява средствата, които вече са изразходвани от правителството, принуждавайки Министерството на финансите да предприеме "извънредни мерки", като спре инвестициите в два държавни пенсионни фонда.

Йелън информира лидерите на Конгреса, че финансовото министерство е започнал да използва "извънредни мерки за управление на паричните средства", които биха могли да предотвратят неизпълнение по държавните задължения до 5 юни.

Белият дом отказва да преговаря с твърдолинейните републиканци за повишаване на тавана на дълга, защото вярва, че доста от тях в крайна сметка ще се откажат от исканията си, докато нарастващ хор от инвеститори, бизнес групи и умерени консерватори предупреждават за опасностите от наближаване към фалит. Републиканците в Камарата на представителите на САЩ искат съкращения на някои правителствени програми, отбелязва Ройтерс.

Йелън каза, че таванът на дълга е за разходи, които вече са разрешени от Конгреса и не изисква допълнителни разходи.

"Така че не става дума за търсене на правото да се ангажираме с допълнителни разходи. Става въпрос просто за плащане на сметки, които Конгресът вече е разрешил“, каза тя пред CNN и добави: "Това е нещо, за което не можете да преговаряте или да се пазарите".

Йелън коментира и и тазседмичната си среща с китайския вицепремиер Лю Хъ и каза, че Китай и Съединените щати трябва да продължат редовната комуникация и да търсят перспективи за сътрудничество по въпроси от глобално значение като изменението на климата.

"Обсъдихме нашето сътрудничество и ангажимент да работим заедно за справяне с глобалните предизвикателства", каза тя.

Относно руската инвазия в Украйна, Джанет Йелън каза, че прекратяването на войната би било най-доброто нещо за подпомагане на глобалната икономика. като Министерството на финансите е изчислило, че горна граница на цените на руския суров петрол и рафинирани продукти, наложена от Г-7 и техните съюзници, за да се ограничат приходите на Русия, може да спести 6 млрд. долара на 17-те най-големи африканските държавни, които са нетни вносители на петрол.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!