Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени създадоха преносим сензор, способен да следи изражението на лицето

Снимка: pixabay.com

Китайски учени разработиха ултратънък, антимикробен, "дишащ" и годен за носене сензор, който може да следи движенията на човешкото тяло и дори фините изражения на лицето, предаде Синхуа.

Изследователите от университета "Цинхуа" и политехническия университет в Сиан описват своя дизайн в проучване, публикувано наскоро в списание "Нано рисърч", допълва БТА.

Сензорът представлява трислоен наногенератор със сандвичова структура, който може да преобразува с висока ефективност възобновяема механична енергия в електричество.

Средният слой от нанофибри служи за преобразуване на механична енергия в електрически импулси. Той е покрит от двете си страни с две нанофибърни мембрани, като 110-нанометровото сребърно покритие от едната страна служи като електроден слой.

Сандвичовата структура е с дебелина само 91 микрометра, има висока пропускливост на въздух и значителни антибактериални свойства.

Дизайнът демонстрира много добра чувствителност на сензора към движенията на човека, което говори за голям потенциал за приложение в гъвкави електронни носими устройства със самостоятелно захранване за наблюдение на здравето на човешкото тяло. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна