Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският бизнес вижда по-малка вероятност за рецесия в САЩ

Вероятността Съединените щати вече да са влезли или да изпаднат в рецесия тази година е спаднала през последните три месеца до 56% от почти 66% вероятност, според проучване за бизнес условията, публикувано в понеделник, предаде Ройтерс.

Приблизително 53% от анкетираните от Националната асоциация по бизнес икономика (NABE) посочиха, че имат очаквания, че САЩ ще влязат в рецесия през следващите 12 месеца, докато 3% смятат, че страната вече е в рецесия.

В предишното проучване на NABE, публикувано през октомври 2022 г., цели 64% от респондентите посочиха, че икономиката на САЩ или вече е в рецесия, или има голяма вероятност да влезе в такъв икономически спад през следващите 12 месеца.

Общо 60 членове на NABE, които работят за фирми от частния сектор или индустриални търговски асоциации, отговориха на последното проучване, проведено от 4 до 11 януари.

Проучването също така показа, че респондентите очакват инфлацията да се понижи в техните индустрии и компании, като прогнозният показател за растежа на цените е спаднал с 10 процентни пункта спрямо предходното аналогично проучване, достигайки най-ниското ниво от октомври 2020 г. насам.

Федералният резерв на САЩ се очаква да повиши основната си лихва със скромните 25 процентен пункт на заседанието на 31-ви януари/1-ви февруари, тъй като централната банка наближава точката на прекратяване на цикъл на затягане на лихвите с оглед на затихващата висока инфлация.

Централната банка на САЩ повиши лихвените проценти миналата година с най-бързия темп от началото на 80-те години на миналия век в опит да потуши силно растящата инфлация, която достигна 40-годишни върхове. Инфлацията, базирана на предпочитаната от Фед мярка, все още е почти три пъти над целевото ниво от 2%.

Последните икономически данни показват, че инфлацията продължава да намалява, а потребителските и производствените цени, печалбите и заплатите растат по-бавно, повишавайки надеждите, че инфлацията може да бъде намалена, без да се предизвика рецесия чрез по-нататъшно агресивно вдигане на лихвите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна