Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Германската икономика е по-устойчива от очакваното

Снимка: bundesbank.de

Германската икономика се оказва по-устойчива от очакваното, тъй като стресът върху енергийните пазари намалява, а проблемите с веригите на доставки се разсейват бавно, посочва немската централна банка Бундесбанк в месечния си икономически доклад.

Германия, която силно разчита на руски газ, се очакваше да изпадне в рецесия тази година, перспектива, която натежаваше на цялата еврозона, напомня Ройтерс.

"Растежът на брутния вътрешен продукт вероятно ще стагнира през последното тримесечие на 2022 г., надвишавайки обаче предишните очаквания. Последните публикувани данни бяха като цяло по-добри от предполагаемото в прогнозите за декември", отбеляза Бундесбанк.

Пазарните цени на природния газ намаляха с над 50% от началото на декември насам, тъй като потреблението остава слабо поради по-високите зимни температури и Европа успява да намери на пазара повече газ от очакваното.

Правителствените субсидии за облекчаване на високите разходи за енергия както за домакинствата, така и за бизнеса също помогнаха за укрепване на доверието и потреблението, добави централната банка.

Според месечния доклад на Бундесбанк, брутният вътрешен продукт  на Германия се е увеличил с 1,9% на годишна база през 2022 г.  -  малко над нивата отпреди пандемията. Докато растящите цени и геополитическата несигурност забавяха растежа, частното потребление нарасна рязко, износът се увеличи и инвестициите в ново производствено оборудване нараснаха. "От друга страна, инвестициите в строителството намаляват на фона на високи цени на строителството и рязко повишени лихви по строителството", се посочва в доклада.

Данните за БВП за първото тримесечие на еврозоната ще бъдат публикувани на 31-ви януари и докато официалните прогнози предвиждат леко свиване, икономисти и европейски служители твърдяха наскоро, че икономиката може дори да отбележи растеж, което предполага, че дори този растеж да е слаб, рецесията може да бъде избегната.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна