Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават грипната епидемия в Стара Загора

Учениците ще учат онлайн до края на седмицата

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР Бургас

Заради продължаващите високи нива на заболяемост от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Стара Загора ще бъде удължена грипната епидемия до 31 януари. Присъствената форма на обучение се преустановява до 27 януари, включително, информират от здравното министерство.

 Заболеваемостта през последната седмица в област Стара Загора е 312 на 10 хил. жители, сочат данните на здравната инспекция и остава в същите граници, като в предходните 7 дни, съобщи д-р Таня Перчемлиева от здравната инспекция в Стара Загора.

Временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват: преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!