Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морски паяци могат да регенерират части от тялото, не само крайниците

Снимка: Георг Бренейс/PNAS

Морските паяци (Pycnogonum litorale) могат да възстановят части от тялото след ампутация, а не само крайници, сочи проучване, публикувано в понеделник, предаде АФП.

"Никой не е очаквал това", каза Герхард Шолц от Хумболтовия университет в Берлин, старши автор на изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. "Ние бяхме първите, които показаха, че това е възможно."

Добре документирано е, че много различни видове членестоноги като стоножки, паяци и други насекоми могат да възстановят крайниците след загуба.

"Раците дори могат автоматично да се отърват от крайниците си, ако бъдат нападнати", каза Шолц. "Заменят го с нов крайник."

Сега обаче изследователите са открили с експериментите си, че малките осемкраки морски паяци могат да регенерират части от тялото, различни от крайниците.

За целите те ампутирали различни задни крайници и задните части на 23 незрели и възрастни морски паяци и наблюдавали резултатите.

Не е имало регенерация на части от тялото на възрастните морски паяци, но някои от тях продължавали да са живи две години по-късно.

Но млади екземпляри претърпели пълна или почти пълна регенерация на липсващите части на тялото, включително черва, ануса, мускулатурата и части от репродуктивните органи, които са разположени в задната част на тялото.

Деветдесет процента от морските паяци оцелели продължително време, а 16 от младите преминали през линеене (смяна на телесната покривка) поне веднъж.

Повторно израстване на задната част било наблюдавано при 14 от младите паяци, докато нито един от възрастните екземпляри не се регенерирал и не преминал през линеене.

Способностите за регенерация варират в животинското царство. Плоските червеи, например, могат да възстановят тялото си само от няколко клетки.

Гръбначните животни, включително хората, на практика нямат способност за регенерация с някои изключения, като гущерите, които могат да израстват отново опашки.

Шолц каза, че откритията могат да проправят пътя за по-нататъшни изследвания в тази област. "Има богатство от различни видове, които могат да бъдат тествани по този начин", добави той.

Следващата стъпка може да бъде да се опита да бъде открит механизмът зад повторното израстване.

"Можем да се опитаме да разберем на клетъчно ниво и на молекулярно ниво какво води до регенерация", каза той.

"Може би има включени стволови клетки, които са недиференцирани клетки, които могат да приемат нова форма и съдба?"

"В крайна сметка може би механизмите, които откриваме в членестоногите, могат да помогнат при хората за лечение на загуба на крайник, загуба на пръст и така нататък“, каза Шолц. "Това е надеждата."

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени