Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко: Украйна предложи на Беларус пакт за ненападение

Президентът на Беларус Александър Лукашенко.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че Украйна е предложила на Минск пакт за ненападение, съобщи държавната информационна агенция БеЛТа, цитирана от Ройтерс.

Лукашенко е споделил за предполагаемото предложение на среща на служители на правителството и правоприлагащите органи, на която той също така е обвинил Запада, че въоръжава бойци в Украйна, които потенциално биха могли да дестабилизират ситуацията в Беларус.

Според агенция БеЛТа беларуският президент Александър Лукашенко е заявил, че Украйна е предложила да бъде подписна пакт за неутралитет между двете страни, като същевременно е отбелязал, че Киев продължава да обучава "бойци и екстремисти".

"Не знам защо украинците правят това. От една страна ни молят по никакъв начин да не воюваме с Украйна, за да не се придвижат наши войски там. Предлагат да подпишем пакт за ненападение", каза Лукашенко на съвещание за обществено-политическата обстановка и състоянието на престъпността в страната, според беларуската държавна агенция.

Той обаче е подчертал, че всички вътрешни заплахи за страната ще бъдат разглеждани с цялата "суровост", заявявайки, че всички екстремисти "са били предупредени".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна