Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подсиленото от войната в Украйна търсене помогна за добри финансови резултати на Lockheed Martin

Стабилните продажби на бойни самолети, хеликоптери и ракети, включително видовете ракети, изпращани на украинската армия, помогнаха на приходите на американския аерокосмически и отбранителен изпълнител Lockheed Martin да надминат пазарните очаквания през четвъртото тримесечие, съобщава "Файненшъл таймс".

Lockheed отчете приходи от 19 милиарда долара за последното тримесечие на миналата година, което е със 7% повече от приходите за 17,7 млрд. долара през същия период на 2021 г.

Печалбата на акция обаче спадна до $7,40 от $7,47, тъй като компанията плати такси за 129 милиона долара, като голям част от тях (100 милиона долара) бяха разходи за обезщетения и обезценка на активи в бизнеса с хеликоптери.

Пазарните анализатори очакваха по-слаба печалба от $7,37 на акция и приходи от 18,27 млрд. долара.

Тримесечният ръст на продажбите на Lockheed Martin се дължеше на нетни продажби за 275 млн. долара на програмата на компанията за изтребители F-35 на групата и за 260 млн. долара за различни интегрирани бойни системи, както и на сензори за 130 млн. долара за хеликоптери Sikorsky. Освен това към приходите бях добавени 115 милиона долара за тактически и ударни ракети, включително управляемите ракетни системи за многократно изстрелване, които украинските войски изстрелва от високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS, за да отблъсне руските сили.

Главният изпълнителен директор на Lockheed Martin Джим Тайлет определи четвъртото тримесечие като "по-силен от очакванията завършек на годината“, тъй като компанията оперира в "предизвикателна среда".

Подобно на останалата част от американската индустрия, Lockheed също се бори с по-високи разходи, както и с недостиг на части и работна ръка, докато се опитва да увеличи производството, за да отговори на повишеното търсене на своите оръжия от западните държави.

Годишните продажби на Lockheed обаче спаднаха през 2022 г. до 66 млрд. долара от 67 млрд. долара през предходната година, тъй като компанията произведе по-малко сензори за самолети F-35, ракети THAAD и хеликоптери Black Hawk, отколкото през 2021 г.

Джим Тайлет каза, че целта на компанията остава връщане към растеж през 2024 г.

За 2023 г. компанията очаква печалба на акция между $26,60 и $26,90 при приходи между 65 и 66 млрд. долара.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени