Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бившия директор на Българската агенция за инвестиции

Стамен Янев, бивш шеф на БАИ, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по служба

Стамен Янев
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност бивш изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции за престъпление по служба, съобщиха от държавното обвинение.


През м. февруари 2022 г. във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал от народен представител от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респ. подзаконови актове по прилагането им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. "златни паспорти", даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.


С постановление от 7 февруари 2022 г. на прокурор при Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство, което по-късно, съгласно законовите промени, е прието по компетентност от Софийската градска прокуратура. След събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК, на 20 януари тази година е привлечен "Ст. Я. като обвиняем за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ", посочват от прокуратурата.


Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения, допълват от СГП.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.