Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранните преговори за членството на Финландия и Швеция в НАТО са прекратени по искане на Турция

Снимка: Алами/Ройтерс

Тристранните преговори за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО са преустановени за неопределено време по искане на Турция. Това съобщи "Сабах", позовавайки се на свои източници.

Новината беше потвърдена и от "Франс прес".

По--рано финландският външен министър Пекка Хаависто също изрази предположение, че преговорите на Швеция и Финландия с Турция за присъединяване към Северноатлантическия алианс ще бъдат преустановени за няколко седмици.

Очакваше се трите държави да проведат преговори, които бяха започнати през август 2022 г., следващия месец.

През последните седмици напрежението ескалира, след като Турция осъди Швеция за това, че е позволила на крайнодесен политик да изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм и е позволила на поддръжници на терористичната ПКК да провеждат антитурски митинги.

Откакто официално подадоха молба за членство през май 2022 г., подтикнати от нахлуването на Русия в Украйна, Швеция и Финландия се стремят да получат одобрението на Турция за присъединяване към блока. Турското правителство се противопоставя на присъединяването им от съображения за сигурност, а именно "укриване и толериране" на терористични групировки.

Меморандумът за разбирателство, който страните подписаха по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, предвижда двете страни да предприемат конкретни стъпки за справяне с посочените опасения, да засилят мерките срещу терористични организации и да депортират хора, заподозрени в престъпления, свързани с тероризма.

През последния месец обаче публичната подкрепа в Швеция за терористични групировки от страна на симпатизанти повишава напрежението между двете страни - действия, за които Анкара многократно е предупреждавала, че ще застрашат процеса на членство на Стокхолм в НАТО.

Скандалният протест в средата на януари в Стокхолм, при който чучело на президента Ердоган беше обесено за краката пред сградата на кметството, особено влоши преговорите, като точката на кипене беше съботното изгаряне на Корана.

Демонстрациите от миналата седмица в Швеция и Нидерландия, освен че предизвикаха протести, осъждащи широко разпространената толерантност към подобни престъпления от омраза, също така породиха опасения, че ислямофобските инциденти в Европа могат да се увеличат, ако не бъдат овладени още в самото начало. 


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени