Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни от ВМС отново унищожиха мина, плаваща край българския бряг

Снимка: МО

Още една военна мина е била унищожена в Черно море този следобед. Обектът е бил забелязан в района на нос Кочан още в понеделник от преминаващ наблизо кораб. След оглед с вертолет военните специалисти са посочили, че това е мина от котвен тип, в бойно положение.  

За два дни това е вторият случай на унищожена мина в Черно море. Същият тип мина беше открита и унищожена и на 200 метра от брега срещу село Тюленово.


От щаба на флота оповестиха детайли по случая, като информираха, че: Военнослужещи от Военноморските сили са  унищожили плаваща мина, открита в акваторията на Черно море. Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина е получен  от Морския спасителен координационен център.


Обектът е забелязан на 14,8 морски мили източно от нос Кочан от моторен кораб, плаващ под украински флаг. Хидрографската служба на ВМС е излъчила навигационно известие за опасност от мини с цел уведомяване на корабите, плаващи в националните морски пространства.


В района на търсене са действали дежурния вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" и  базовия миночистач "Прибой". Екипажът на вертолета е  открил обекта, определил го е като мина и е останал в района до пристигане на дежурния кораб.


Военни специалисти на борда на  базовия миночистач "Прибой" са класифицирали  мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение. Тя е била  унищожена с контролиран взрив от групата водолази.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!