Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана ще обсъди броя на запасните и резултатите от срещата в "Рамщайн"

Снимка: Ани Петрова

Комисията по отбрана ще обсъди въпросите за броя на запасните, който трябва да бъде достигнат до края на годината. Както и с резултатите от срещата на държавите, подкрепящи Украйна, провела се в базата "Рамщайн", Германия.

Списъкът с броя на запасните и формированията, които ще бъдат допълвани във военно време, е поверителен. Но дебатът ще стане на фона на искането на правителството отпреди седмица КС да излезе с тълкуване дали запасните може да бъдат обучавани и в мирно време.

Запознати с казуса обясняват, че подобно обучение е наложително.

Докладът за изпълнението на програмата за отбранителните способности отчита през 2021 година, че голям брой от вписаните на военен отчет запасни нямат военна подготовка, над 80% са на възраст над 35 години. А застаряването води и до некачественото или невъзможното комплектуване на военните формирования.

Депутатите ще изслушат и служебния министър Димитър Стоянов за резултатите от срещата на държавите, подкрепящи Украйна, в Германия. Ще поискат и информация по преговори със съюзници за придобиване на заместваща техника.

Преди срещата с депутатите Димитър Стоянов определи като "псевдомодернизация" вариантът за заместване на техниката.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени