Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на производствената инфлация във Великобритания до 9-месечно дъно

Британските производители неочаквано намалиха цените си през декември с най-силно темпо от април 2020 г. насам, което е добре дошла новина за Английската централна банка, преценяваща с колко трябва да повиши лихвите, за да се справи с нарастващата инфлация.

Индексът на производствени цени (PPI) на изхода на предприятията се понижи през декември с 0,8% спрямо ноември, когато отбеляза спад с 0,1%, като това е най-рязкото намаляване на цените на производител от април 2022 г. насам, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Растежа на производствени цени на годишна база пък се забави през декември до 14,7% от 16,2% през ноември, отслабвайки за пети пореден месец и отбелязвайки най-слабо повишение от март 2022 г. насам.

Индекс PPI на изхода на предприятията (на годишна база)


Въпреки спада, производствената инфлация остава висока както от историческа гледна точка, така и в сравнение с други държави. Цените на производител във Великобритания нарастваха средно с 2,4% между 1985 и 2020 г. преди нахлуването на Русия в Украйна да изпрати рязко нагоре цените на газ и на храните.

Британският индекс PPI спада по-бавно отколкото в Германия, където производствената инфлация се забави наполовина между август и декември 2022 г.

Продължава да се очаква, че високият ценови натиск и въздействието му върху разходите и активността ще тласнат икономиката на Обединеното кралство в рецесия през тази година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна