Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на бизнес нагласите в Германия през януари за четвърти пореден месец

Бизнес нагласите в Германия се подобриха през януари за четвърти пореден месец, като водещата европейска икономика започва новата година с повече увереност благодарение на значително по-малко песимистични очаквания. Компаниите обаче са по-малко доволни от текущото си състояние.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се повиши през януари до 90,2 пункта от 88,6 пункта през декември. Това е най-високото ниво на индекса от юни 2022 г. насам и представлява негово подобрение за четвърти пореден месец, след като през миналия септември индексът удари дъно от 84,3 пункта - най-ниското ниво от май 2020 г. насам, когато Германия все още преживяваше силен шок от коронавирусната пандемия.

Индексът на текущата икономическа ситуация отслабна леко през януари до 94,1 от 94,4 пункта месец по-рано, докато индексът, определящ очакванията на компаниите в бъдеще, нарасна силно в началото на годината до 86,4 пункта от 83,2 пункта през декември.

Според последното Ifo проучване подобрението обхваща и четирите основни сектора на немската икономика (промишленост, строителство, търговия и сфера на услугите), което сякаш е нов сигнал, че водещата европейска икономика изглежда ще избегне очакваната от мнозина рецесия.

"Вероятно няма да има рецесия, но БВП може леко да се свие през първото тримесечие на 2023 г.", посочи икономистът Клаус Волрабе от института Ifo.

Подобрението на Ifo индекса е в съответствие с оптимистичните сигнали, идващи от други икономически индикатори, като потребителските нагласи в Германия, които се очаква да консолидират възходящата си тенденция през февруари, или като предварителния германския PMI индекс, който се повиши за трети пореден месец през януари.

Ifo индекси на бизнес климата, на текущите и на бъдещите бизнес очаквания


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени