Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големите в света компании за контейнерни превози MSC и Maersk прекратяват съюза си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двата най-големи контейнерни превозвачи в света прекратяват съюза си с оглед на разгарящото се ожесточено съперничество в световната търговия за транспортиране на стоки.

MSC (Mediterranean Shipping Company) и Maersk (A.P. Møller – Mærsk Gruppen), номер едно и номер две в индустрията за контейнерни превози, се споразумяха в сряда да прекратят своя съюз през януари 2025 г., съобщава "Файненшъл таймс".

"Прекратяването на алианса отваря пътя за двете компании да продължат да следват своите индивидуални стратегии", посочи в съвместно изявление изпълнителните директори на швейцарската и датската компании за контейнерни превози.

Те добавиха, че "очакват с нетърпение да продължи силното сътрудничество през остатъка от периода на споразумението".

През миналата година швейцарската MSC изпревари датската Maersk като най-голямата компания за контейнерни превози в света и използва неотдавнашния бум на цените на товарите, за да стартира програма за поръчка на нови кораби и закупуване на вече съществуващи кораби.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Сьорен Тофт, бивш старши мениджър в Maersk, частната компания на семейство Апонте - MSC се разрасна толкова бързо, че през последните месеци анализатори предположиха, че е надраснал алианса.

Двете компании заедно контролират две пети от всички морски превози, което дава на техния съюз сила и възможност да предлага на клиентите по-чести превози, отколкото би осъществила една корабна линия.

Maersk твърди, че краят на алианса отговаря на неотдавнашната промяна в акцента на стратегията му, като датската компания сега се стреми да предоставя логистични услуги на клиентите от техния склад до крайния клиент. Датската група разкри са осъществяването на няколко придобивания за милиарди долари, за да разшири наземния си логистичен бизнес през последните години.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна