Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС образува дело по искане на МС за допустимост на задължителна военна подготовка за запасняци

Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова (на снимката).
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд образува дело по искане на Министерския съвет за задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 59 от Конституцията, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо - за отговор на въпроса дали е допустимо въвеждането на задължителна военна подготовка на гражданите със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова, се посочва на сайта на институцията.

Министерският съвет смята, че от съществена важност е дали конституционната норма допуска регламентиране в специален закон на такава подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските граждани във вида на съществувалата до 01.01.2008 г. наборна военна служба.

Въпросът, който правителството поставя пред Конституционния съд, е: "Допуска ли чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статут на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?"

Конституция на Република България, чл. 59:

(1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!