Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак приветства решението на съюзниците от НАТО да изпратят танкове на Киев

Френското президентство също приветства решението на Берлин за танковете "Леопард"

Премиерът на Великобритания Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак приветства решението на съюзниците от Северноатлантическия пакт (НАТО) за изпращане на основни бойни танкове в Украйна след зелената светлина на Германия за разполагането на четиринадесет бойни машини Leopard 2 в Киев.

"Заедно с британските танкове Challenger 2 те ще засилят отбранителната огнева мощ на Украйна“, каза премиерът на страницата си в Twitter. "Заедно ускоряваме усилията си, за да гарантираме, че Украйна ще спечели тази война и ще осигури траен мир“, добави Сунак.

Малко по-рано германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната му ще изпрати свои танкове Leopard 2 на Украйна и ще разреши реекспорт на Leopard 2 от страни партньори в алианса. Всеки танка Leopard 2 струва около 11 милиона долара.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също написа в Туитър, че "силно приветства" решението на Берлин. "В критичен момент от войната на Русия тези танкове могат да помогнат на Украйна да се защити, да победи и да надделее като независима държава".

Френското президентство също приветства решението на Берлин да изпрати бойни танкове Leopard 2 в Украйна и да позволи на други държави да направят същото в подкрепа на борбата на страната срещу Русия.

"Франция приветства германското решение, което разширява и засилва подкрепата, която предоставихме с доставката на AMX10 RC", се казва в изявление на Елисейския дворец, имайки предвид произведената във Франция по-лека бойна машина, която Париж също се стреми да изпрати в Украйна.

AMX10 RC е френска бронирана бойна машина, произведена от Nexter Systems за бронирани разузнавателни цели.

Междувременно испанското правителство също реши да се присъедини към Германия при изпращането на танкове Leopard 2 в Украйна, съобщи испанският вестник El Pais.

Министерствата на отбраната и външните работи, както и La Moncloa - резиденцията на премиера на Испания, в момента оценяват характеристиките на испанския принос и биха могли да го направят публично достояние скоро, съобщава испанското издание. Преди това испанските власти обусловиха участието си в операцията по предоставяне на танкове на Украйна с наличието на споразумение на европейско ниво.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна