Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на бизнес нагласите в Обединеното кралство до най-ниското ниво от 2009 г.

Бизнес доверието в Обединеното кралство се срина до най-ниското ниво от 2009 г. насам вероятно в резултат на икономическата политика на правителството, инфлационния натиск и растящите лихви, според доклад, публикуван в четвъртък от Института на дипломираните счетоводители в Англия и Уелс (ICAEW).

Ключовият индекс на бизнес настроенията се срина до -23,4, достигайки най-ниското си ниво от световната финансова криза през 2009 г., но има възможност за стабилизация. Всички региони и типове компании отчетоха подобни негативни тенденции, но фирмите, регистрирани в Обединеното кралство, изглеждаха по-малко уверени от компаниите, регистрирани извън Великобритания.

Според събраните данни за периода октомври-декември 2022 г. растежът на вътрешните и експортните продажби регистрира положителна тенденция, докато перспективите за ръст на вложените и продажните цени са смекчени.

Вътрешните продажби продължават да растат със стабилен темп и това се очаква да бъде така през следващите 12 месеца. Секторите, които са изложени най-силно на високи лихвени проценти, са сред най-предпазливите, като енергетиката, водния и минно-добивния сектори.

Ръстът на продажбите за износ се засили през миналата година, вероятно подпомогнат от обезценяването на британската лира, но остава по-слаб, отколкото при продажбите на вътрешния пазар.

ICAEW очаква значително забавяне на растежа на инвестициите, се казва още в доклада.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени