Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордни приходи на Tesla от над 24 млрд. долара през последното тримесечие на 2022 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещата американска компания за електромобили Tesla отчете ръст на приходите през последното тримесечие на 2022 г. с 37% до рекордни 24,3 млрд. долара спрямо същия период година по-рано.

В същото време нетните печалби на компанията на Илон Мъск скочиха с цели 59% до 3,7 млрд. долара, като печалбата на акция нарасна с 57% до 1,07 долара.

Анализаторите на Уолстрийт очакваха приходи в размер на 2,42 млрд. долара и печалба от 3,6 млрд. долара.

Брутните маржове (брутни печалби) на Tesla в автомобилния сектор бяха 25,9% през последното тримесечие, което е спад с близо 5% спрямо предходната година, като инвеститорите очакват този процент да продължи да спада през тази година.

Приходите за цялата 2022 г. пък скочиха с 51% в сравнение с 2021 г., възлизайки на общо 81,5 млрд. долара, а нетната печалба нарасна с със 128% до 12,5 млрд. долара.

"С напредването към 2023 г. знаем, че има въпросителни относно краткосрочното въздействие на една настояща несигурна макроикономическа среда, като нарастващите лихвени проценти са сериозно предизвикателство. В близко бъдеще ние ускоряваме нашата пътна карта за намаляване на разходите и се стремим към по-високи производствени нива", посочи автомобилният производител.

Tesla очаква да произведе около 1,8 милиона автомобила през 2023 г.

По-рано този месец Tesla намали цените на своите автомобили. Снощи компанията призна, че нейните "средни продажни цени" са в низходяща траектория от години, но каза, че подобряването на достъпността "е необходимо, за да се превърнем в мултимилионен производител на превозни средства". Компанията има за цел да увеличи маржовете чрез мащабиране на производството на превозни средства, въвеждане на модели с по-ниска цена и повишаване на ефективността на заводите за електромобили.

Акциите на Tesla поскъпват със 7% на извънборсовата търговия преди старта на Уолстрийт след силните финансовите резултати.

Графика на Tesla (в долари за акция)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна