Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо повишаване на испанската безработица в края на 2022 г.

Безработицата в Испания неочаквано нарасна в края на миналата година, което засили опасенията относно устойчивостта на четвъртата по големина икономика в еврозоната.

Равнището на безработица се е увеличило през последното тримесечие на 2022 г. до 12,87% спрямо 12,67% през предходния тримесечен период, съобщи испанската статистическа служба, докато осредните очаквания бяха за спад до 12,5 на сто.

Броят на безработните испанци се е увеличил през последното тримесечие на миналата година до 3,02 милиона от 2,98 милиона.

Графика на нивото на безработица (на тримесечна база)


Броят на работещите в Испания пък е намалял с близо 82 000 през последното тримесечие до 20,46 милиона в сравнение с предходното, като това е първият спад за този период на годината от 2017 г. насам. Спрямо година по-рано броят на испанските работещи се увеличи през последното тримесечие със 154 000 спрямо същия период на миналата година.

Всички сектори на икономиката в Испания отчетоха загуба на работни места, като в сферата на услугите бяха отчете 70 000 по-малко работещи, а спадът в строителството беше с 28 000..

Данните на Испания се противопоставят на тенденцията на безработицата в еврозоната, която спадна през ноември 2022 г. до ново дъно, като днешните данни пораждат опасения относно устойчивостта на испанската икономика на фона на растящите цени и нарастващите разходи за заеми.

Този петък се очаква да бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт на Испания, като осредните очаквания са за нарастване на икономиката през четвъртото тримесечие на 2022 г. с 0,1% спрямо предходните три месеца.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!