Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Живко Мутафчиев

Днес сме на гости в ателието на художника Живко Мутафчиев.

Кацнало на последния етаж и с прозорец към звездите, ателието е събрало много красиви моменти и красиви картини.

Живко Мутафчиев е роден 1967 г. в Айтос. През 1986 г. завършва Художествена гимназия в Казанлък, а след това . Художествена академия в София в класа на проф. Стоян Стоянов.

Художникът работи в областта на живописта и графиката.

За него галериста Виктория Митева пише:

“Мутафчиев като един драматург, кинематографично фокусира вниманието ни върху изследването за индивидуалното усещане на героите му, преживяващи различни житейски ситуации, на пръв поглед обикновени, но същевременно издаващи емоционална дълбочина. Общото между всичките своеобразни „сцени“ е че героите му са свободни по дух, романтични, често съзерцаващи красивия момент на свобода, на радост от постигнат успех, на облекчение и покой. Посланието на Мутафчиев е да запомняме моментите, които ни карат да се чувстваме живи, които ни подсещат колко прекрасен е животът, карат ни да мечтаем, които ни дават тласък, които вдъхновяват. Разказва за онези моменти, в които се чувстваш специален – все едно си сам в целия свят и този свят пулсира единствено и само заради теб, заедно с теб.“

Има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участва и в много общи изложбиАни , излага творбите си в музея за модерно изкуство във Фонтенбло, Франция, галерия “Vielleers”, Амстердам, в замъка “Ферие’, край Париж.

Негови творби са собственост на Националната художествена галерия – София, на Музея за модерно изкуство във Фонтенбло – Франция и частни колекции в България и по света.

А сега ви предлагаме фоторазходка в прекрасното ателие на Живко Мутафчиев.















Снимки: Ани Петрова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна