Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийският президент Ван дер Белен положи клетва, влезе в сблъсък с Херберт Кикъл

Австрийският президент Александър Ван дер Белен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С тържествена церемония в австрийския парламент президентът Александър ван дер Белен положи клетва за втори шестгодишен мандат, предава БТА. 

Парламентарната церемония беше последвана от военна, която се състоя на централния площад "Хелденплац". Там се проведе и парад на знамената и се състоя и ритуал по почитане на паметта на загиналите австрийски военнослужещи. Хиляди хора присъстваха на церемонията. На нея присъстваха и облечени в традиционни униформи части от провинция Тирол, където е преминало детството на президента, който смята тиролската провинция дори за свой роден край.

В интервю по австрийската телевизия късно снощи Александър ван дер Белен коментира актуални теми от вътрешната политика. По повод предстоящите избори и във връзка с данните от социологическите проучвания, което прогнозират първо място за Австрийската партия на свободата с лидер Херберт Кикъл, Ван дер Белен каза, че той не трябва да се чувства сигурен, че в такъв случай ще получи автоматично мандат за съставяне на правителство.

И още: "Няма да се опитам с действията си  да насърчавам една антиевропейска партия, една партия, която не осъжда войната на Русия срещу Украйна". "Президентът полага клетва не само че ще спазва конституцията, той е задължен и да действа по съвест", добави Ван дер Белен.

"Строго погледнато" конституцията не предвижда спечелилата най-много гласове партия да получи мандат за съставяне на правителство. Но тя предвижда президентът да определи канцлера, като посочва, че това е "изключително негово лично решение". Това е "един от много, много малкото пунктове, по които федералният президент е свободен във взимането на решение", каза вчера Ван дер Белен.

Реакцията от страна на Херберт Кикъл не закъсня. В пост във Фейсбук той отбеляза, че явно не волята на избирателя е решаваща за съставяне на правителство, а личното своеволие на една единствена личност. По въпроса с критичните коментари на президента за Австрийската партия на свободата Кикъл коментира: "За да си морален, е достатъчно да осъдиш агресивната война на Русия срещу Украйна. Очевидно всички други агресивни войни не са проблем".

"И към Европейския съюз трябва да сме приятелски настроени, иначе сме врагове на Европа", посочи още Херберт Кикъл.

На президентските избори през октомври миналата година Австрийската партия на свободата не подкрепи Александър ван дер Белен, както повечето от парламентарно представени партии, които се въздържаха тогава да издигнат свой кандидат и така спомогнаха за преизбирането му за втори мандат.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени