Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кънчев с почит към тракийската керамика

До 10 февруари в столичната галерия "Арте" можете да видите юбилейната изложба на Иван Кънчев "С почит към тракийската керамика". 

За нея проф. Петер Цанев сподели: 

"Иван Кънчев показва нови творби, създадени специално за пространството на галерия "Арте". Изложбата е организирана като скулптурна инсталация, доминирана от големи кръгли пана, които имат въздействието на тайнствени дискове, прорязани от плитки керамични структури и множество малки човешки фигури. Енигматичните дискове на Иван Кънчев могат да бъдат оприличени едновременно на ритуални календари и на вселенски тунели, които превръщат изкуството в необичайно място за времево и пространствено мащабиране. Върху крехката повърхност на различни смеси от черна и червена глина художникът е вплел деликатни микропространства, които ни приканват към възприемане на света от други позиции на съзнанието. Дисковете създават усещане за въртене и сякаш имат за цел да конструират и управляват нова пластична система за филтриране на информацията чрез събиране на древните духовни енергии с необятните виртуални проекции на дигиталната епоха". 


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". 

На 21 януари 2023 г. в двореца Боргезе (Флоренция, Италия) Иван Кънчев беше удостоен с Международната награда "Донатело". Като една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция тя се присъжда на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!